Sådan fjerner du pletter på ridetøjet

Det er virkelig irriterende, når de hvide ridebukser, du lige har købt, får en grim plet allerede første gang du har dem på. Der findes rigtig mange måder at fjerne pletter på, men vil du undgå de skrappe metoder, kan du prøve dig frem med alternativer, du alligevel har derhjemme.

 

Det er så irriterende og frustrerende ikke at vide, hvad der skal til for at fjerne de forskellige pletter. Derfor har vi samlet en liste over nogle af de pletter, der oftest finder vej til vores ridetøj - og hvordan du fjerner dem!

Sådan fjerner du de klassiske pletter på ridetøjet

1. Græs

Det kan næsten ikke undgås, græsmuler og tøj eller “en tur i græsset”. Vi elsker jo at komme ud i naturen når vejret er til det men den hyggelige tur eller stævnet kan hurtigt ende med grønne plamager. 

Prøv dette: Dup en smule eddike på, og lad pletten virke et par timer. Den grønne plet forsvinder næsten helt, og efter en vask bør der ikke være mere at se.

Er pletten mere genstridig, kan du også bruge en blanding af salmiakspiritus, husholdningssprit og lunket vand. Bland én del salmiakspiritus, én del husholdningssprit og tre dele vand. Fugt en bomuldsklud i blandingen, og dup, til pletten næsten er væk. Resten klarer vaskemaskinen.

Husk at skind og silicone ikke tåler hårde metoder, da det kan ødelægge materialet. Er du i tvivl så kontakt forhandleren eller leverandøren.

3. Blod

Er du eller din hest kommet til skade og har du fået blod på dit tøj? Koldt vand og opvaskemiddel er den bedste metode! Fyld en spand eller balje med vand, hæld et par dråber opvaskemiddel i, og læg tøjet i blød. Efter en times tid kan du gnubbe pletten væk med en klud eller børste. Er tøjet af silke eller uld, kan du bruge salt i stedet for opvaskemiddel.

 

4. Fedtpletter

Har du spildt olie eller andet fedtstof i forbindelse grooming af hest & udstyr eller kom du til at spilde lidt remoulade fra frokosten - skal du duppe rigelige mængder opvaskemiddel på pletten og herefter lægge tøjet i en lufttæt pose i op til fem timer. Vask derefter som normalt.

6. Sved

Du har haft en virkelig god ridetur, men har svedt så meget, at du har fået irriterende plamager under armene. Her kan du bruge lagerreddiken fra køkkenskabet. Læg trøjen i bløden i en blanding af halvt vand og halvt hvid eddike. Lad den ligge i blandingen i ca. 2 timer, og vask den herefter i vaskemaskinen. Er det ikke nok, kan du vende din trøje på vrangen og hælde ca. 2 spsk. hvid lagereddike direkte på svedpletten og lade det sidde nogle timer, inden du vasker trøjen. OBS der kan være materiale der ikke tåler dette - undersøg nærmere inden du bruger metoden. 

7. Chokolade

Chokolade skal der til! Men men chokolade har det med at "krumme" og smelte på tøjet men heldigvis er det nemt at få af: Fjern forsigtigt så meget af chokoladen som muligt. Undgå at gnide det ind i stoffibrene.

Er pletten tør, kan du forsøge at fryse den, så det bliver nemmere at skrabe chokoladen af. Skyl området med chokoladepletten, og dup med ufarvet opvaskemiddel. Lad tøjet ligge i en plasticpose natten over. Alternativt kan du bruge glycerin på pletten i 10-15 minutter. Vask tøjet som du plejer i vaskemaskinen.

Kilde: Samvirke og Idényt.


Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


Måske vil du også finde disse blogindlæg interessante?

Vis alle