Guide: Valg af temperaturer til tøjvask

Guide: Valg af temperaturer til tøjvask

Når det kommer til tøjvask, er det ikke altid let at beslutte, hvilken temperatur der er den rigtige. Skal du køre en koldvask ved 15-20 grader, eller bør du vaske tøj på 30, 40, 60 eller endda 90 grader? Svaret afhænger af flere faktorer, herunder pletterne på dit tøj, typen af tøj og det valgte vaskemiddel. Men en ting er sikkert: At vaske alt dit tøj ved høje temperaturer kan være en energimæssig og økonomisk belastning, der også skader miljøet.

 

Du kan faktisk ofte vaske dit tøj ved lavere temperaturer, end det angivne på tøjets vaskeanvisning - så længe du bruger det rette vaskemiddel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en vejledende liste over de anbefalede vasketemperaturer, når du vasker dit tøj i hjemmet.

Lad os se nærmere på de anbefalede temperaturer for tøjvask:

 15-20°C: Denne temperatur er velegnet til t-shirts, bluser, bukser og andet tøj, som normalt ville blive vasket ved 30-40 grader. Koldvask fungerer normalt fint, medmindre dit tøj er meget beskidt eller har været i kontakt med sygdom. Vær opmærksom på ikke at reducere vasketiden eller vandmængden, og brug et vaskemiddel, der specifikt er beregnet til koldvask.

 30-40°C: Denne temperatur er ideel til tøj, der er snavset eller plettet. Hvis dit tøj ikke er særlig beskidt, kan du også overveje at vaske det ved 30 grader. Fedtpletter kan være vanskelige at fjerne, men at vaske ved 40 grader kan hjælpe.

 Eco 40-60: Dette vaskeprogram er velegnet til tøj, der kan tåle temperaturer mellem 40 og 60 grader og som er moderat beskidt. Ved dette vaskeprogram vaskes tøjet ved de lavest mulige temperaturer, ofte under 40 grader og helt ned til 25 grader, alt efter maskinens program.

 60°C: Brug 60 grader til sengetøj, håndklæder, undertøj, viskestykker og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

 80°C: Hvis dit tøj har rester af opkast eller diarré, skal du vælge 80 grader. Dette dræber bakterierne effektivt.

Du kan gøre en positiv forskel for miljøet og din energiregning ved, at vælge koldvask ved 15-20 grader i stedet for 30 grader eller 40 grader. Koldvask sparer energi, fordi din vaskemaskine ikke behøver at bruge strøm til at opvarme vandet.

Nogle vigtige ting at huske på:

  • Brug altid et vaskemiddel der er specielt designet til koldvask, da det indeholder enzymer, der hjælper med at fjerne fedt og snavs ved lavere temperaturer.
  • Bakterier dør ikke i koldt vand, uanset hvilken type vaskemiddel du bruger.
  • Hvis du ofte bruger koldvandsvaskemidler, skal du køre en tom vask ved mindst 80°C én gang om måneden. Brug vaskemiddel til hvidvask med blegemiddel for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen, og forhindre dårlig lugt.

Bakterier og støvmider i tøj forsvinder kun, når de er døde. Derfor er det vigtigt at vælge den rette temperatur:

  • Vask undertøj, sengetøj, håndklæder, viskestykker og lignende ved 60°C.
  • Hvis der er afføring, diarré eller opkast på tøjet, skal du vaske det ved mindst 80°C. Blod eller urin på tøjet kan også kræve 80°C.
  • Hvis nogen i din familie har lus, fnat eller en smitsom sygdom med bakterier, virus eller svamp, bør du vælge 60°C til tøjvask. Hvis du bliver syg, kan det være en god idé at vælge tøj, der kan tåle at blive vasket ved 60°C.

Bakterier kan forårsage en ubehagelig og dårlig lugt i både tøjet og vaskemaskinen. For at forhindre dårlig lugt i vaskemaskinen, skal du også sørge for at køre en tom maskine ved 60 - 90°C med vaskepulver til hvidvask med blegemiddel for at rengøre maskinen.

Hold lågen og skuffen til vaskemaskinen åben efter vask for, at undgå ubehagelige lugte. Husk også, at vaske lågen og sæbeskuffen regelmæssigt.


Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


Måske vil du også finde disse blogindlæg interessante?

Vis alle